Kv Skoltomten i Västerås

Stadsdelen Öster Mälarstrand är ett av Västerås stora utvecklingsområden som har vuxit fram under de senaste 20 åren och är idag ett levande bostadsområde på en av Västerås mest attraktiva platser.

Ett av projekten som Peab har byggt är Kv. Skoltomten med 81 hyreslägenheter fördelat på två trapphus med 6 respektive 7 våningar. Det finns även ett tillhörande garage med 29 parkeringsplatser, cykelförråd, UC, städ och fastighetstoalett.

Lägenheterna varierar mellan 1-3 rum och kök med tillhörande lägenhetsförråd i lägenheterna. I trapphusen finns brandslussar i form av dörrar som stängs automatiskt när brandrök detekteras.

På innergården finns en komplementbyggnad med ett litet fläktrum som försörjer garaget med ventilation, en cykelverkstad samt en miljöbod.

Fastigheten värms upp med hjälp av fjärrvärme, solhybrider och bergvärme. Bergvärmen och solhybriderna ska samverka. Under sommartid värms berget upp med värme alstrad i solhybriderna och i samband med det kan lägenheter kylas. Under vintertid plockas värmen upp ur berget. Utöver det finns det även solceller på taken. 

Fakta

Uppdrag
81 hyreslägenheter, ca 6.100 kvm (BTA)

Kund
Tornet

Byggtid
December 2018 – december 2020

Arkitekt
Ark1

Kontakt

Johan Jansson

Arbetschef, Peab

Telefon: 0733-37 53 36