Peab bygger trähus i Västerås

På Kv. Notuddsparken i Västerås bygger Peab bostadsrätter fördelat på två huskroppar där husets stomme och fasader består av trä. Det är det första trähusprojektet för Peab i Västerås. Området ligger på Öster Mälarstrand bara ett stenkast från Mälaren.

Projektet strävar efter att erbjuda ett hållbart boende i ett vackert Svanenmärkt och energieffektivt hus med solceller på taket. Det finns bland annat gemensamt kylrum för varuleveranser, miljörum för källsortering, tillgång till elbilspool och gratis utlåning av ellådcykel. Här kan du bo utan tillgång till egen bil.

Att stommarna utförs nästintill uteslutande i trä känns spännande och jag är säker
på att detta är en byggnadsteknik vi kommer att se allt mer av framöver i branschen.

Johan Jansson, arbetschef Peab

De två husen rymmer totalt 46 lägenheter i 1-4 rok från 24 kvm upp till 120 kvm (inkl. loft). Samtliga med generös balkong eller terrass. Varje lägenhet har ett separat förråd på vinden. Projektet är beräknat att lämnas över till beställaren i december 2021.

– Jag är oerhört glad över att vi har fått detta förtroende. Att stommarna utförs nästintill uteslutande i trä känns spännande och jag är säker på att detta är en byggnadsteknik vi kommer att se allt mer av framöver i branschen, säger Johan Jansson, arbetschef inom Peab.

Två av bostäderna kommer upplåtas till icke vinstdrivande organisationer som arbetar med att hjälp utsatta/resurssvaga individer. Bostäderna ska användas som temporära bostäder tills personerna hittat permanenta bostäder. T.ex. nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd men ännu inte hittat bostad. På detta sätt vill beställaren bidra till minskad segregation i samhället.

Fakta

Uppdrag
46 lägenheter, 1-4 rok

Kund
Bright Living

Byggtid
Hösten 2020 - december 2021

Entreprenadform
Totalentreprenad i samverkansformen partnering

Kontakt

Johan Jansson

Arbetschef, Peab

Telefon: 0733-37 53 36