Peab bygger nya hyresrätter i Skara

Nu startar Peab bygget av Kvarteret Stinsen som riktar sig till hyresgäster som är 65+ i ett centralt tillväxtområde i Skara. Det blir lägenheter med stort fokus på miljö och hållbarhet där Peab tillsammans med beställaren Centrumbostäder vill bidra till en mer hållbar morgondag.

Peab är sedan flera år en aktiv bostadsutvecklare i Skaraborg och har producerat såväl bostads- och hyresrätter som kontorshus. Nu sätter bolaget spaden i marken och påbörjar byggnationen av 48 nya hyresrätter intill Stationsområdet i Skara. Husen kommer bli fem våningar höga med en tidigare beprövad planlösning som fungerar bra i denna typ av bostadsproduktion. Peab strävar alltid efter att arbeta närproducerat i sina projekt, det innebär bland annat att klimatpåverkan minskar genom att man använder lokala resurser, både insatsvaror och personal.

– I det här projektet har vi verkligen dragit nytta av den samlade kompetensen vi har i Peab i Skara för att hitta smarta lösningar och vara effektiva för varandra, miljön och affären. Vi ser fram emot att bidra till att utbudet av hyresrätter i Skara ökar samt få vara med och utveckla den befintliga miljön här i området kring Stationsområdet, säger Fredrik Gustafsson, arbetschef på Peab i Skaraborg.

I det här projektet har vi verkligen dragit nytta av den samlade kompetensen vi har i Peab i
Skara för att hitta smarta lösningar och vara effektiva för varandra, miljön och affären.

Fredrik Gustafsson, arbetschef Peab

Hyresfastigheterna på 1-3 rum och kök uppförs i form av ett stadskvarter i centrala Skara granne med busstationen. Här har de boende ett vackert och högt läge med grönska runt knuten, bra förbindelser och nära till centrum. Förutom fjärrvärme kommer husen bland annat förses med solceller på taket för en extra låg energiförbrukning.

– Vi har investerat mycket tid och hjärta i utformningen av projektet och har höga kvalitetskrav, därför känns det tryggt att ha Peab som entreprenör när projektet nu ska förverkligas. Det är med stor glädje vi närmar oss byggstart och ser fram emot ett gott samarbete säger David Pettersson VD på Centrumbostäder i Skara AB.

I detta projekt håller både Peab och Centrumbostäder hållbarhetsfrågorna högt. Byggnaden ska uppföras enligt Boverkets energibonus där kravet är 56 procent av gällande BBR, vilket är en samling av föreskrifter och allmänna råd som fastställts av Boverket och gäller svenska byggnader. Bottenplattan på huset gjuts med ECO-Betong från Peabs dotterbolag Swerock. Betongen tillverkas bara ett stenkast från bygget i den nya betongstationen i Skara. I ECO-Betong ersätts delar av cementen som bindemedel i betong med slagg och det minskar klimatpåverkan avsevärt.

Fakta

Uppdrag
Nybyggnation av 48 hyresrätter för 65+

Kund
Centrumbostäder i Skara

Byggtid
Augusti 2021 - augusti 2023

Entreprenadform
Totalentreprenad

Kontakt

Fredrik Gustafsson

Arbetschef, Peab

Telefon: 0725-33 52 56