Scandinavian Mountains Airport i Sälen

I december 2019 öppnade Scandinavian Mountains Airport, en toppmodern flygplats i Sälenfjällen och den första flygplatsen som byggts i Sverige på 20 år.

Projektet startade 2017 och ligger mellan Sveriges största skidområde Sälen och Norges motsvarighet Trysil. Den toppmoderna flygplatsen är den första i Europa som byggts enligt de nya EU-föreskrifterna. Nytt är även att den från start har fjärrstyrd trafikledning från Sundsvall. Det betyder att ett remote tower övervakar flygplatsen med 17 vidvinklade kameror som ger flygledare i Sundvall detaljkontroll över flygplatsen.

En av Peabs styrkor är att vi har våra affärsområden som kan samverka i stora komplicerade projekt.

Tomas Säfström, Peab Anläggning

I Peabs uppdrag ingick att bygga landningsbana, taxibana samt uppställnings- och serviceytor. Utöver detta innebar projektet även byggnation av en terminal med kapacitet att hantera fyra flighter samtidigt. Den innehåller även café, taxfreebutik och shop. Allt är byggt med naturen och fjällen som inspiration med mycket trä som materialval invändigt.

Foto: Per Eriksson
Foto: Per Eriksson

Flygplatsen är den första flygplatsen i Sverige där resenären i säkerhetskontrollen går igenom en båge som scannar av personen vilket gör att den slipper lämna ifrån sig nycklar och plånböcker vid säkerhetskontrollen.

I anslutning till flygplatsen finns ett garage på cirka 3.500 kvm som inrymmer brandstation, verkstad, tvätthall och uppställningsytor för de underhållsfordon som krävs för att bedriva en modern flygplats.

I Peabs uppdrag ingick även att bygga tillhörande infrastruktur som parkeringsplatser och en anslutningsväg till Trafikverkets nya dragning av väg 1053. Även den vatten- och spillvattenledning på nära åtta kilometer från Tandådalen till flygplatsen byggs av Peab.

Två flygbolag är idag klara att flyga till Scandinavian Mountains Airport. BRA trafikerar inrikesflygen medan SAS trafikerar tre internationella linjer till flygplatsen. Det första flygplanet landade på flygplatsen den 22 december 2019.

Fakta

Kund
Scandinavian Mountains Airport AB

Byggtid
2017-2019

Entreprenadform 
Totalentreprenad

Flygplatskod
SCR

Byggfakta
Landningsbana: 118.500 kvm
Terminal: 6.000 kvm

Kontaktpersoner

Tomas Säfström

Projektchef Peab

Telefon: 0733-33 94 44

Anna Pers

Arbetschef Peab

Telefon: 0733-37 65 00