Södra Källtorps äldreboende, Västerås

På Vallby i Västerås har Peab byggt ett nytt vård- och omsorgsboende anpassat för äldre med stort behov av stöd och omvårdnad fördelat på 5 våningar. På entréplan finns café, tillagningskök med restaurangdel som kommer vara öppen för allmänheten, dagverksamhet och personalutrymmen.

På plan 1-3 finns totalt 120 lägenheter fördelat på 12 mindre enheter med fyra hemvister per plan med 10 rum per hemvist. Alla hemvister har rymliga sällskapsytor och tillgång till stora inglasade balkonger. Varje hemvist kan lätt skärmas av vid behov. Planlösning och färgsättning har anpassats för att de boende lättare ska kunna hitta i huset vilket skapar en god boendemiljö och förenklar för de boende.

Lägenheterna  är utrustade med modern teknik för ökad trygghet för såväl de boende som för personalen, bland annat är både toalettstol och handfat höj- och sänkbara.

I fastigheten finns även 6 skyddsrum med plats för totalt 760 personer och reservkraft för att ge större motståndskraft i händelse av kris. Runt byggnaden har en stor trädgård anlagts med lusthus, eget hönshus, odlingsbäddar, boulebanor och utegym. Här finns det fina promenadstråk och ytor att sitta ned för samtal eller vila.

 

Fakta

Uppdrag
120 lägenheter

Kund
Hemsö (Hyresgäst Västerås stad)

Byggtid
Oktober 2019 - april 2021

Entreprenadform
Totalentreprenad

Certifiering
Miljöbyggnad silver

Kontakt

Magnus Andersson

Arbetschef, Peab

Telefon: 0725-33 45 96