Scandinavian Mountains Airport invigd

Lördagen den 21 december invigdes Scandinavian Mountains Airport – Sälens nya flygplats. På plats på invigningen var bland annat försvarsminister Peter Hultqvist, landshövding Ylva Thörn och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. Även Peabs medarbetare, grundare Mats Paulsson och VD Jesper Göransson var närvarande.

SMA-Entre.jpg

Redan på söndag morgon landade det första planet med 112 passagerare. Ytterligare två fullsatta flygplan landade under dagen. Två flygbolag är idag klara att flyga till Scandinavian Mountains Airport. BRA trafikerar inrikesflygen medan SAS trafikerar tre internationella linjer till flygplatsen.

Den nya flygplatsen är den första som byggts i Sverige på 20 år och ligger mellan Sveriges största skidområde Sälen och Norges motsvarighet Trysil. Den toppmoderna flygplatsen är den första i Europa som byggts enligt de nya EU-föreskrifterna.
 

Peab har byggt landningsbana, taxibana, uppställnings- och serviceytor samt en terminal med kafé, taxfreebutik och shop. I uppdraget ingick även att bygga tillhörande infrastruktur som parkeringsplatser och en anslutningsväg till Trafikverkets nya dragning av väg 1053. Även den vatten- och spillvattenledning på nära åtta kilometer från Tandådalen till flygplatsen är byggd av Peab.

Läs mer om Scandinavian Mountains Airport här >>

SMA-medarbetare.jpg
Foto: Per Eriksson

Dela det här på: