Innovation

Genom att bidra till innovation, teknisk utveckling och kreativa lösningar som gynnar hela branschen bidrar vi även till den ekonomiska utvecklingen av samhället. Vi driver och deltar i flera utvecklingsprojekt, vi deltar i branschövergripande samarbeten och arbetar i olika konstellationer tillsammans näringsliv, branschaktörer, intresseorganisationer och offentlig sektor för att bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Framtidens transporter och maskiner – utsläppsfria och tysta

Produktionskedjan i byggbranschen står för en betydande del av samhällets koldioxidutsläpp. I Peabs verksamhet genereras dessa främst av fossila bränslen som t ex används av transportfordon och entreprenadmaskiner. Genom att gå över till eldrift kan vi göra stora miljöbesparingar. Samtidigt minskar även bullret och avgasutsläpp.

Första eldrivna lastbilen med flak och hydraulisk ramp

Ellastbilen har precis kommit till Sverige och utrustas nu med de sista detaljerna för att passa uppdraget på bästa sätt, säger Thomas Ter-Borch, arbetschef på Swerock AB Transport & Maskin i Malmö.

Eldriven kran helt unik i Sverige

Peabbolaget Lambertsson Kran är först i Sverige med att erbjuda sina kunder en larvburen mobilkran som är helt eldriven. Den miljövänliga och hypermoderna maskinen finns bara i tre exemplar i hela världen.

Foto: Patrik Olsson

Eldrivna transporter

Swerock testkör helt elektriska transportlösningar för byggbranschen i samarbete med Volvo Lastvagnar. Det innebär att Swerock kör en elbetongbil och en ellastväxlare i daglig verksamhet under två års tid från och med oktober 2020.

Dela det här på:

Digital kamp mot fukt och mögel

Fukt och mögel orsakar stora problem i byggnader, något som får många fastighetsägare att sova sämre om natten. En uppkopplad fuktsensor som varnar...

Roberta - Peabs digitala medarbetare

”Roberta”, vår digitala medarbetare, arbetar sedan en tid med arbetsuppgifter i några av Peabs verksamheter i Sverige och Norge som till exempel redovisning, kund- och leverantörsreskontran samt HR.

App sänker totalkostnaden i byggprojekt

– Våra kunder sökte en möjlighet att sänka kostnaderna i byggprojekten, berättar Per Hovbrandt, marknadschef på Lambertsson. Vi funderade över på vilket sätt vi skulle kunna bidra...

Regeländringar krävs för lyckad digitalisering

Digitaliseringen har tvärtemot vad många tror kommit långt i byggbranschen. Det menar Andreas Furenberg Ring, teknikchef i Peab. Peab bidrar i utvecklingsarbetet som skapar allt fler möjligheter till effektiviseringar och en hållbar samhällsutveckling. Men hänger juridiken med i förändringstakten?

Molnbaserat verktyg sparar tid i produktionen

I Peab har man i fyra pilotprojekt inom anläggningsverksamheten testat och utvärderat effekten av BIM och digitala hjälpmedel i produktionen...

Pionjärer i tillämpningen av VR-teknik

Den digitala utvecklingen har nått byggbranschen. Nu gäller det att utnyttja de möjligheter som öppnar sig att bygga effektivare än vad vi gör idag...

ECO-Asfalt

Asfalt är ett produktområde i byggbranschen som kanske inte i första hand väcker tankar på miljö och innovation. Inget kunde vara mer fel. Peab har tagit krafttag...

Energioptimeringssystem

För att kunna minska och effektivisera vår energiförbrukning under ett pågående projekt, har Peab börjat använda ett energioptimeringssystem som kallas L-CTRL.

Inbyggd fuktsensor

Tänk dig en sensor inbyggd i väggen som indikerar om konstruktionen har fuktskador. Det är snart fullt möjligt. Peab är initiativtagare till framtagningen av en folietunn fuktsensor som kan hjälpa fastighetsägare att upptäcka fuktskador i tid.

Innovationsfrämjande engagemang

Peab engagerar sig i en mängd olika initiativ som främjar innovation inom branschen, några exempel är bland annat genom SGBC, HCS projektet, Sveby och BEAst.

Buster håller koll på bygget

Att robothunden Buster går runt själv på en byggarbetsplats är inget att höja på ögonbrynen över. Han är en del i ett SBUF*-finansierat utvecklingsprojekt som Peab driver tillsammans med Centret för byggrobotik vid Lunds Tekniska Högskola. Busters uppdrag är att kontrollera att bygget flyter på som det ska.

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.